2013. augusztus 24., szombat

116. Indulás Teotihuacanba



Reggel Aaron autót bérelt, és elindultunk Teotihuacanba. De eleinte úgy tűnt, hogy a városból se fogunk kijutni. Lépésben araszolt a kocsisor, dudálva, a sofőrök hangos káromkodásával kísérve. Néha kicsit meglódult az iram, aztán újra bedugult az út. Negyedóra után végre lehetett kicsit tempósabban haladni, amikor egyszer csak egy barna egyenruhás alak leintett minket.
Közlekedési rendőr volt, és közölte velünk, hogy átléptük a megengedett negyven kilométeres sebességet. Ez amúgy viccnek hangzott, mert talán harminccal mehettünk, ugyanolyan ütemben, ahogy a többi autó előttünk és mögöttünk. De a rendőr minket szúrt ki. Azt mondta, fizethetünk most neki nem hivatalos bírságot, vagy feljelent minket, de az jóval többe fog kerülni.
Ez akkora pofátlanságnak hangzott, hogy először azt hittem, rosszul értettem. Aaron is gondolkozott egy ideig, aztán megkérdezte, lehetne-e valamivel kevesebb az a bírság. A rendőr kicsit engedett az árból, azt Aaron kifizette, aztán mentünk tovább.
- Kevés a fizetésük – mondta Aaron. - Ez náluk a kiegészítő jövedelem, a mordidas. Azt jelenti, morzsák. Hát elég nagy morzsát csípett le most rólunk. 

Kicsit ütemesebben tudtunk haladni, de még mindig a város sűrűn lakott részénél jártunk. Az egyik kereszteződésnél Aaronnak vészfékeznie kellett, mert jobbról a piros lámpa ellenére kanyarodott elénk egy kocsi. Most persze nem volt rendőr. De pár méter után megint ott integetett nekünk egy újabb barna ruhás ember. Hát ez már sok! Aaron is hasonlót gondolhatott, mert elég merev arccal húzta le az ablakot.
A rendőr közölte, hogy nem álltunk meg a stoptáblánál. Melyiknél? Ott, annál a mellékútnál. De hát mi nem is arról jöttünk, ezen a főúton haladunk már jó ideje.
De minden hiába, ő is közölte, hogy vagy fizetjük a mordidast, vagy írja az infracciónt, a drága hivatalos bírságot.
Aaron Ágnesre nézett, és elnevette magát. Aztán alkudozott egy kicsit itt is, és fizetett. Mikor elindultunk, megkérdezte Ágnest:
- Melyikünk érzi még úgy, hogy tartozik ennek a népnek? Szerintem a rendőröket már jóllakattuk ennyi morzsával. Talán továbbléphetnénk.

Ágnes is bólogatott, és én is egyetértettem. Végre gyorsult az iram, lehetett normális, negyvenes sebességgel haladni. Már a város szélén jártunk, amikor újra feltűnt egy rendőr.
- Na ne! – mondta Aaron.
De újra leállítottak minket. A rendőr körbejárta az autót, és azt mondta, rossz a lámpa. És kérte az autó papírjait. Meg az útleveleinket. Aaron összeráncolt homlokkal nézett Ágnesre, miközben a papírokat keresgélte.
- Ez már nem stimmel. Ezt nem mi csináljuk.
A rendőr lapozgatni kezdte az iratokat, és újabb problémát talált. Azt mondta, ez sokba, nagyon sokba fog kerülni.
Láttam, hogy Ágnes megfogja a nyakláncán függő kis szitakötő-medált, és becsukja a szemét. A rendőr megvakarta a tarkóját. Köhintett egyet. Levette és újra visszatette a tányérsapkáját. Körbenézett.
Aztán lehajolt az ablakhoz, visszaadta az iratainkat, és azt mondta:
- Minden rendben van, senor. Látom, hogy maguk tisztességes emberek. További jó utazást! – azzal köszönésként a sapkájához emelte a kezét.
Aaron nem kérdezősködött. Eltette a papírokat, és indított. Ahogy elhajtottunk, visszanéztem, és láttam, hogy a rendőr leinti a következő autót.

- Te voltál? – kérdezte Aaron Ágnestől.
- Nem, én csak megkértem valakit, akinek nagyobb itt a befolyása - mosolygott Ágnes, és megsimította a medálját. – Guadalupe fénye messzire sugárzik.
- Hát, ezért is jó, ha az ember Angyalokkal utazik – sóhajtott megkönnyebbülten Aaron.

Úgy tűnt, az út is megtisztult előttünk. Kisebb lett a forgalom, és ettől kezdve nem volt előttünk újabb akadály. A várost elhagyva, alig háromnegyed óra múlva megérkeztünk Teotihuacanba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése