2013. augusztus 9., péntek

101. Machu Picchu és Ramón



Közben a lányok végigjárták az egész romvárost, és minden nagyon tetszett nekik. Aaron meg Richard időnként odajöttek hozzám, és megkérdezték, hogy változott-e a véleményem. Mondtam, hogy nem, én itt maradok.

Közben ránk talált az itteni társunk is. Egy ötven év körüli perui férfi volt, kecsua indián, a jellegzetes ősi arccal. Ramónnak hívták. Hordárként dolgozott az inka ösvényen, a turisták csomagjait cipelte. Pár hónapja rosszul lett, amikor felért az egyik hegycsúcsra. Megállt a szíve, meghalt.
A társam átvette a testét és a szerepét, és azóta itt dolgozott.
Megérezte most a karkötő hívását, de nem nagyon látszott rajta az öröm, hogy egymásra találtunk. Azt mondta, tulajdonképpen jó helye van itt. Van családja, felesége, három gyereke. Ő tartja el őket abból a pénzből, amit hordárként keres. Ha eljön velünk, a tizenéves fiára hárul majd a családfenntartás. Abba kell hagynia az iskoláit, pedig az apja – az, aki meghalt, akinek a helyét a társam átvette – nagyon szerette volna, hogy tanult ember legyen belőle, ne pedig olyan szegény hordár, mint ő.

Ültünk csöndben, nem tudtuk, mit mondjunk. Aztán Richard megjegyezte, hogy a családon tudna segíteni, ha csak a pénzen múlik a dolog. Aaron meg hozzátette, hogy ha most itt marad, akkor jó ideig csak erre a bolygóra tud visszaszületni. Nem valószínű, hogy a közeljövőben jöhet űrhajó a mi bolygónkról ide. Anélkül viszont túlságosan köti őt ez a földi világ, saját erőből nem fog tudni hazamenni.
Ramón elgondolkodott, és azt mondta, ha az anyagi rész megoldható lenne, akkor nyugodtabb szívvel tudna eljönni.
Richard azt javasolta, hogy menjen haza a családjához, és mondja azt, hogy nagyon előnyös ajánlatot kapott egy gazdag külfölditől. Ezentúl őt kell kísérnie az utazásainál. Búcsúzzon el mindenkitől, csomagoljon össze, és jöjjön velünk. Richard megígérte, hogy havonta rendszeresen egy komolyabb összeget fog küldeni a családnak, néha még rövid levelet is ír. Pár hónap múlva aztán majd küld egy értesítést, hogy a férfi sajnos meghalt. Ez végül is igaz, valójában Ramón már hónapok óta halott, csak a családja még nem tudja. De ő, mint a gazdag munkáltató továbbra is küldeni fogja a pénzt, mintha ez lenne a jóvátétel a halálesetért. Ezt egészen addig folytatja, amíg a fiú nem végez a tanulással.
Ezt a rendszeres átutalást már most is el tudja intézni a bankjával és a titkárjával, ahogy visszaérünk Cuzcóba. Így ez akkor is működni fog, ha a következő kalandjaink, vagy a Tanács előtti megjelenésünk esetleg rosszabbul alakul majd, mint ahogy szeretnénk. És előlegként már most ad annyi pénzt, hogy egy ideig ne legyen anyagi gondja a családnak.

Ez a megoldás már nagyon tetszett Ramónnak. Sietett is a vonathoz, hogy hazamenjen, és megbeszélje a családjával a dolgot. Richard megmondta, hogy melyik szállodában lakunk, hol keressen majd minket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése