2013. július 23., kedd

84. Útközben Líbiában




Három napot utaztunk együtt a karavánnal. Éjszakára megálltunk, a tuaregek kis tüzet raktak, beszélgettek. Aaron időnként fordította a történeteiket. De jó volt hallgatni a beszédüket akkor is, ha nem is értettem, mit mondanak. Valami jóféle, régi tartás sugárzott belőlük. Amikor pedig különös, mély hangon énekelni kezdtek a csillagos éjszakában, a végtelennek tűnő sivatag közepén, teljesen elvarázsolódtam. Megéreztem valamit abból a távoli, határtalan szabad világból, ahol ezek a dalok születtek. És az a világ hasonlított az én régi otthonomhoz.


  
Az első este Aaron a gyűrűjével megkezelt egy adag vizet, és felébresztette Ahmedet. Ő persze csodálkozott, hogy hova került. Az utolsó emléke szerint már a londoni repülőn kellett volna ülnie. De aztán tudomásul vette a helyzetet, és ő is nagyon élvezte a kék ruhás tuaregek társaságát.
A harmadik napon elértünk egy autóutat, és a közelben látszott egy település pár háza is. A karaván vezetője azt mondta, ők most nem mennek tovább, de abban a faluban tudunk majd bérelni valami járművet.
Elbúcsúztunk. Aaron az előző este még megkezelt nekik egy tömlőnyi vizet, ami jó lesz kígyómarásra és skorpiócsípésre is. Megölelték egymást a vezetővel, aztán a karaván lassan eltűnt a homokbuckák között.


A kis arab faluban elég nagy feltűnést keltettünk a megjelenésünkkel. Boldoggá tettük a boltost is, mert vásároltunk pár holmit, és egy félig roncs autó tulajdonosát is gazdagítottuk, mert kisebb alkudozás után megvettük a kocsiját. Aaron szerelt rajta valamit, amitől az autó nagy hangon beindult, a korábbi gazdája legnagyobb csodálkozására. 

Békésen felautóztunk északra, városokon haladtunk át, a sivatag lassan elmaradt mögöttünk. Aztán egyszer csak beértünk Tripoliba. Nagy volt a váltás a tevés karavánút után megérkezni a felhőkarcolókkal teli, modern nagyvárosba. Oké, itt volt üvegpohár, jégkocka az italban. De emellett megint a nyüzsgés, az arab világ nagy hangja, meg a túlpörgő civilizáció vett körül.
Hol a sivatag békés csöndje? Nem mehetnénk még vissza egy kicsit?
Jó, tudom, vár az újabb kaland.

Vásároltunk tiszta ruhát magunknak, hogy ne legyünk túl kirívóak a modern környezetben. Aztán Richard megvette a repülőjegyeket, a Griffes képességével produkált mindegyikőnknek érvényes útlevelet, és aztán utaztunk vissza Angliába.

Londonban borult volt az ég, és szemerkélt az eső, amikor leszálltunk.
Jó lett volna még egy kis szaharai napsütés. Hozhattunk volna a poggyászban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése