2013. július 9., kedd

70. Útban Egyiptom felé



A repülőtéren feszült és izgatott csoportok tárgyalták az egyiptomi helyzetet, amíg vártunk a kairói gépre. Sokan most indultak a már korábban lefoglalt nyaralásukra, és nem tudták, mi vár rájuk. Az utazási irodák munkatársai nyugtatgatták az embereket. Aztán lezajlott most is a hosszú és szigorú biztonsági vizsgálat, és végre felszállhattunk a repülőgépre.
Egy alacsony, kedves férfi mellé kerültem. Előzékenyen felajánlotta, hogy cseréljünk helyet, hogy Aaronnal és Richarddal hárman egymás közelébe ülhessünk. Aztán, amikor a kifutópályán gurult a gép, én meg görcsösen szorítani kezdtem a karfát, biztatóan rám mosolygott. Azt mondta, ő nagyon sokat repült már, de még mindig izgul ezen a szakaszon. Addig beszélt, míg végül alig vettem észre, hogy már fel is szálltunk.
Úgy tűnik, ha nincs itt Jani, hogy a félelmével lekörözze az én szorongásomat, akkor én is tudok kellően drukkolni, hogy sikerül-e baj nélkül felemelkednünk.

A kedves szomszédot Paulnak hívták. Angol állampolgár, de már gyerekkorától nagyon vonzotta a Közel-Kelet, főleg Egyiptom.
- Lehet, hogy előző életemben ott éltem – jegyezte meg. Amint lehetett, üzleti kapcsolatokat alakított ki, aztán pár éve vett egy kis szállodát Kairóban. Most is oda utazik, hogy megnézze, a politikai változások közben rendben mennek-e a dolgok.
Kérdezősködött, hogy kik vagyunk, mit tervezünk. Mondtam, hogy csak egy rövid kirándulásra megyünk a piramisokhoz.
Elkezdett áradozni a csodás múltról, az építészeti remeklésről, hogy ezek a nagyszerű alkotások még ma is ott állnak, egyedüliként fennmaradva az ókori világ hét csodája közül. Minden szavából érződött a rajongás és a büszkeség, mintha a saját kincseiről beszélt volna. Azonnal felajánlotta, hogy lakjunk nála, az ő szállodájában. Az biztonságos helyen van, távolabb a tüntetések helyszínétől. És elég közel a piramisokhoz. Még kedvezményt is kaphatunk, hiszen nincsenek véletlenek, ha már így egymás mellé kerültünk a repülőgépen, akkor az égiek is azt akarják, hogy nála lakjunk.
Aaron azt mondta, neki mindegy, Richard pedig úgy döntött, hogy köszönettel elfogadjuk a meghívást. Ő ugyan foglalt nekünk szállást egy másik szállodában, de az a város túlsó végén volt. Az, amit Paul ajánlott, tényleg sokkal kedvezőbb helyen feküdt.

Hajnalban érkeztünk Kairóba. Még sötét volt, de az utcák most is tele voltak emberekkel, hangos csoportokkal. Voltak, akik zászlókat lengettek, táblákat vittek. A legtöbb csoportról azt sem sikerült eldöntenem, hogy ők azok, akik győztesnek érzik magukat, és örülnek a változásnak, vagy épp ellenkezőleg, dühösek a kormányváltás miatt. Kiabáltak, énekeltek. Sok volt az egyenruhás, fegyveres csoport is.
Elég ijesztő volt a helyzet. Az úton alig lehetett haladni, folytonos dudálás, őrülten cikázó autók és rohangáló gyalogosok színesítették a képet. Örültünk, hogy a Paul által rendelt kocsi gyorsan elhagyta a zsúfolt utcákat, és a város egy csöndesebb részébe vitt minket.
Megérkeztünk a barátságos szállodához. Itt a környék is békésebb volt, a zaj sem hallatszott már idáig. Csak néha egy-egy nagyobb durranás, ami remélhetőleg tűzijáték rakétája volt, és nem lövedék.
Udvariasan, nagy hajlongással kísértek minket a szobánkhoz, hiszen a tulajdonos vendégei voltunk. Először három külön szobát ajánlottak fel, de Aaron azt mondta, együtt szeretnénk maradni. Paul kicsit furcsán nézett ránk, de kaptunk egy háromfős, kényelmes lakosztályt. Megkérdezte, hogy szolgálhat-e még valamivel, esetleg készséges ifjú hölgyekkel töltenénk-e a napot. De Richard elhárította az ajánlatot, azt mondta, csak pihenünk egy kicsit, aztán úgyis megyünk a piramisokhoz, hiszen ezért jöttünk.

A lakosztály nagyon elegáns volt, jellegzetes keleti berendezéssel, színes szőnyegekkel, és a légkondicionáló által termelt kellemes hűvössel. Odakint még csak most kelt a Nap, de már nagy volt a hőség.

Hát itt vagyunk a következő állomáson. Lássuk, mit mutat nekünk Egyiptom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése