2013. június 5., szerda

36. Bűntudat és halál



- Miért ne akarna élni Ágnes? – kérdezte Jani. Ott ültünk a szobában, és néztük Ágnes vértelen, halvány arcát. Aaron az ablaknál állt, kifelé bámult. Ő is elég sápadt volt. Valami feszült kettőjük között, akár egy acélhúr. Én már kérdezni sem mertem, mert mindketten ingerülten csattantak fel, ha hozzájuk szóltunk. Mintha mind a ketten sértve éreznék magukat.
Ágnes azért, mert beléptünk az emlékeibe, és megmentettük, Aaron meg azért, mert itt volt, pedig nem akart itt lenni. De valami, talán pont az az acélhúr, mégis itt tartotta. 

Most is csak megrántotta a vállát a kérdésre. Ágnes meg összeszorította a száját, és csak a kutyát simogatta.
- Azt mondtad, Ágnes Gyógyító az Angyalok népéből. Másfajta gyógyítók is vannak? – próbáltam valahogy fenntartani a társalgást, mert ezek ketten lassan megfagyasztották a szoba levegőjét a hallgatásukkal.
- Minden népnek megvannak a Gyógyítói – mondta Aaron aránylag nyugodt hangon, de továbbra is a felhőket bámulta az égen. – A Földek népének Gyógyítói ismerik például a füvek, virágok gyógyhatásait. A Csillagok népe tud korszerű technikákat kitalálni a diagnózishoz. Az enyémek, a Kardok népének Gyógyítói jó sebészek, biztos kézzel belevágnak az ember szívébe, ha szükséges, és egészségesre formálják.
Persze, az emberi szívét, azt, ami földi anyagból van. Az Angyali szívhez nem férhet hozzá senki más, azt csak az égi energiával lehet meggyógyítani. Persze csak akkor, ha az Angyal meg akar gyógyulni.

Na, megint az eredeti témánál voltunk. Újra csönd lett.
A feszültséget Jani bírta kevésbé. Ágneshez fordult:
- Nézd, alig ismerjük egymást, de az előbb megmentetted az életemet. Ezt köszönöm, igazán. De ha már úgy gondoltad, hogy nekem élnem kell, akkor légy szíves, kapd össze magadat! Mert ha te most meghalsz miattam, akkor ettől kezdve nekem lesz emiatt bűntudatom, aztán rövid időn belül halálra fogom inni magamat. Tehát nem ért semmit az áldozatod, mégiscsak miattad fogok meghalni. Ezt akarod?

Ágnes dühösen összeráncolta a homlokát:
- Nincs jogod meghalni! Nem dobhatod el az életet, amit kaptál! Kötelességed élni!
- Ó, igazán? És ki mondja ezt nekem? Hogy is van az az emberi szólás, hogy bagoly mondja verébnek? Most látom csak, milyen nagy karikás bagolyszemeid vannak! Szóval te lazán elszivároghatsz innen, mint a víz a lyukas palackból, de nekem itt kellene maradnom, hogy értelme legyen a hősi áldozatodnak? Te akarsz helyettem meghalni? Milyen alapon?

Ágnesben bennakadt a levegő, mondani akart valamit, de csak egy elfúló nyögés lett belőle, és az arcán döbbenet látszott. Aaron odakapta a fejét.
- Mit érzel? –kérdezte. Végre újra közvetlenül Ágneshez szólt, és nem csak a levegőhöz beszélt.
- Mintha egy nagy kő mozdult volna meg bennem – nyögte Ágnes.
Na, biztató, gondoltam magamban, végre újra szóba állnak egymással.
- Hol van az a kő?
- Nem tudom, valahol nagyon mélyen. Olyan, akár egy eltemetett sírkő.
- Az az. Egy sírkő egy régi halotton, aki miatt bűntudatod van.
- De ez nagyon mélyen van.
- Mert nem ebből az életedből való az emlék, hanem a múltból.
- Előző életből?
- Hívhatod annak is, de egyszerűbb megtalálni, ha úgy keresed, hogy a családi múltadból való. Valamelyik ősöd életéből.
- És azt is én hordozom?
- A bűnt és a bűntudatod is sok nemzedéken át cipelik az emberek, mire végre valaki elég bátor lesz ahhoz, hogy szembenézzen vele, és elengedje.
- Miért cipelne valaki ilyen nehéz terheket, ha nem is az övé?
- Mert szenvedni mindig könnyebb, mint cselekedni. A szenvedés passzivitás: átveszem a terhet, a lezárt csomagot, és viszem. Még mindig könnyebb, még ha össze is roskadok alatta, mint vállalni a fájdalom kockázatát, szembenézni a múlt terhével, leszűrni belőle a tapasztalatot, és engedni, hogy visszatérjen oda, ahova tartozik, a múltba.
Ráadásul addig, amíg nincs meg a tapasztalás, az utódok újra és újra meg fogják ismételni az eredeti hibát. Így aztán egyre súlyosabb lesz a csomag. Aztán, ha már nem bírja az ember, akkor vagy belehal, vagy belenéz. És akkor is van két választása: beleőrül a bűntudatba, amivel ott találkozik, vagy megerősödik a tapasztalattól. Te melyiket választanád? – szegezte váratlanul Ágnesnek a kérdést.
- A halált – vágta rá Ágnes gondolkodás nélkül. Aztán ő is meghökkent, annyira határozottan hangzott a válasza. – De miért akarnék ennyire meghalni?
- Ott van a válasz a sírkő alatt – felelte Aaron.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése