2013. szeptember 14., szombat

137. Shambala, a probléma



Aaron keze ernyedten hullott le Sergio nyakáról, és döbbenten állt. Sergio megigazgatta a meggyűrődött gallérját, és az ismerős, kegyetlen tekintetével nézett körbe. A szeme a csapatunk parancsnokán állt meg.
- Ezt akartátok, hát megvan. A fizetési igényemet majd elküldöm a bolygótokra az elvégzett munkáért. – Aztán az itteni Őrzőhöz fordult. – Igazán gyümölcsöző volt az együttműködésünk eddig, de az üzlet az üzlet. A nagyobb haszon többet ér, mint a kisebb hasznon. Egyszerű matematika.
- Mit tettél? – kérdezte rekedten Aaron.
Sergio lazán nekitámaszkodott a Tanács asztalának, és kedélyes, társalgási hangnemben válaszolt:
- A Főnixek nevében felbontottam az eddigi szerződésünket az itteni Őrzőkkel, és új megállapodásra léptem a kintiekkel. Ez persze titkos és törvénytelen szerződés, hiszen a Pajzsok népe és a Főnix népe ugyanúgy nem működhetne együtt, mint a Harcosok meg az Angyalok. Mert meg tudják változtatni a történelmet. Mi is azt tesszük. Csak egy Főnix sokkal jobban ért az álcázáshoz, ezért a Tanács nem veszi észre.
- Miről szólt az eddigi szerződésetek?
- Segítettünk az Őrzőknek megvédeni az emberiséget a nagy, járványokat okozó fertőző betegségektől, amik milliók pusztulását okozhatták volna. Megváltoztattuk a halálos vírusok és baktériumok génjeit, hogy azok legyengüljenek. Aztán a két nép tudósai együttműködve feltalálták a védőoltásokat, és elterjesztettük őket a világban.
- De mi ebben a ti hasznotok?
- Sok hasznunk lett belőle. A szerződés értelmében az Őrzők és a Főnixek együtt dolgoznak az összes betegséggel kapcsolatos területen. Teszik a dolgukat, védik és gyógyítják az embereket, akiket együtt mentettek meg. De ennek a jól működő rendszernek a mellékszereplőiként mi, a Vámpírok és a Pusztítók is ott vagyunk, ugyanolyan fehér köpenyben, mint ők. A külvilág előtt nem látszik a különbség köztünk. A csomagba mi is beletartoztunk.
Mi pedig a vírusok helyett félelmet és rettegést terjesztünk, és ebből rengeteg pénzt teremtünk. Mi nem gyógyítunk, hanem üzletet építünk, egészségügynek, megelőzésnek és gyógymódnak álcázva. Nagyon hatékonyak vagyunk, hiszen egyrészt ott áll mellettünk az Őrzők ősi tekintélye, és az általuk évezredek alatt felépített bizalmi rendszer. Másrészt a mi kifinomult Főnix technikánkkal az emberek legmélyebb, zsigeri félelmét mozgatjuk meg, a halálfélelmet, és a csodás gyógyulás, s feltámadás mézesmadzagát kínáljuk nekik. És ezt a népünk csodás képességeivel időnként látványosan demonstrálni is tudjuk. Emiatt meggyőzőbbek vagyunk, mint a valódi gyógyítók. A mi csodaszereinkre nagyobb a kereslet, mint az Őrzők hagyományos termékeire. Mire a Teremtő Főnixek hosszú évek munkájával, nagy nehezen előállnak egy-egy kipróbált gyógymóddal, mi addigra már többször körbeturnézzuk a világot a sokadik, aktuális sikerreceptünkkel. Az pedig, hogy a csodaszereink csupán pár kiválasztottnál működnek, már részletkérdés. Valójában az embereket sem érdekli, mert mindegyikük hinni akar abban, hogy ő is olyan kivételesen szerencsés lesz, mint az, akinek használt a recept.  
A tömegek manapság reflexszerűen reagálnak az általunk beprogramozott helyzetekre. Már nem szükséges, hogy milliós áldozata legyen egy betegségnek. Alig egy tucatnyi eset után kijelenthetjük, hogy világjárvány fenyeget. Mindenki pánikol, hatalmas a hírverés, bármilyen gyógyszer, vitamin, csodaszer pénzzé tehető ennek az ürügyén. Vagy pedig keresünk egy amúgy ártalmatlan betegséget, kifejlesztünk hozzá egy egyszerű védőoltást, az Őrzők pedig a szerződés értelmében elkezdik reklámozni, mint az egészség megőrzésének nélkülözhetetlen eszközét. Az összeköttetéseikkel sok országban el tudják érni, hogy államilag kötelezővé is tegyék ezeket. Ez a legbiztosabb pénz, hiszen a kormányoktól kapjuk, ebben az esetben a kisember csak arra kell, hogy legyen kibe beleszúrni a tűt. A nagy halomban lassan eltűnik az a néhány eredeti, valóban életmentő védőoltás, amit a két nép közösen hozott létre még az elején. Egyes országokban szinte tűpárna lesz a gyerekből, mire eléri a felnőtt kort. És addigra már ki is alakult benne a meggyőződést, hogy a teste képtelen megvédeni önmagát. Ha tehát szóba kerül valamilyen fertőzés lehetősége, akkor azonnal rohan az okos doktorokhoz, és fizet, hogy biztonságban érezhesse magát.  
A szerződés legjövedelmezőbb tétele eddig a rák és a hozzá kapcsolódó hisztéria volt. Ott nincs kimutatható ok, tehát bármire rá lehet fogni, hogy attól indul el a folyamat, és a legkülönfélébb gyógymódokat adhatjuk el rákmegelőzés és rákgyógyítás címkével. És hogy ne legyen unalmas, pár évente újabb okot és újabb csodaszert reklámozhatunk. Mindig vannak ötleteink. A valódi Őrzők hangja már alig jut el az emberekhez. Mi ezt profibb módon csináljuk.
És az embereknek nem tűnik fel, hogy már így is jóval tovább élnek, mint az őseik, már alig férnek el a bolygójukon, pont ott szaporodnak a legfékevesztettebben, ahol a legrosszabbak a körülmények. Az emberek mára vakok lettek, nem a saját szemüknek hisznek, hanem annak, amit mi mondunk nekik.
A végeredmény pedig ez, amit látsz: hétmilliárd ember a Földön, akik nagy része folyamatosan fél valamitől. Sokuknak az a meggyőződése, hogy halálos veszélyek között él, sőt haldoklik, és akár már holnap vége lehet az életének, ha nem vesz meg valamit az egészséget, boldogságot garantáló áruinkból.
A bolygót beborító rettegés az egyik fizetségünk. Az olyan a Vámpíroknak és a Pusztítóknak, mint a legfinomabb ital. Pezsgő és pezsgőfürdő egyszerre. Paradicsomi élvezet. A rengeteg pénz meg az egész üzletnek a kézzelfogható része.

- Mindez a ti hibátok! – Meglepve néztem oldalra. A csoportunk parancsnoka ugrott neki az itteni Őrzőnek. Sergio lazán odanyúlt, és elkapta az ütésre lendülő karját.
- Nem szeretem, ha a múltbeli és a jelenlegi partnereim ütik egymást. Árt az üzletmenetnek. Inkább beszéljétek meg.
- Mi megmondtuk, hogy ez lesz! – A parancsnokunk szinte fuldoklott a dühtől. - Nem hallgattatok ránk. Leállítottátok az összes kiegyenlítést szolgáló rendszert. Nem volt más választásunk, vissza kellett jönnünk. Mi még ma is az Életet védjük! Érted? Az egész földi életet, a teljes biológiai rendszert, nem csak ezt az ostoba emberszörnyet, akivel elborítottátok a bolygót.

Aaron összeszedte magát, és az Őrzőkhöz fordult:
- Azt felfogtam, hogy baj van. Ha Sergio ilyen nyugodt és elégedett, akkor sokat úgysem tehetünk. De legalább tudni akarom, mi ez az egész.

A parancsnokunk válaszolt. Most Aaronra fordította a dühét:
- Mert neked is minek kellett beleavatkoznod! Miattad húzódott eddig! Már régen működhetne a terv, ha te nem nyúlsz bele.
- Mi volt az a terv?
Most az eddig hallgatag, öreg Őrző szólalt meg, az, aki a kolostorból jött velünk:
- A bolygó eredeti életterve egy tökéletes rendszer. Minden élőlénynek megvan a helye, a feladata, és megvan megfelelő kontrollja, ami az egészséges keretek között tartja a létszámát. Ennek a rendszernek az őrzése a mi dolgunk. Ebben a világban az ember a csúcsa a rendszernek, így az ő fékentartója önmagán kívül a két legkisebb, alsórendű létforma, a vírusok és a baktériumok.
A kör eredetileg teljes volt. Amikor az emberi népesség túlszaporodott, megfelelő időközönként egy-egy nagy járvány visszaállította az egészséges szintet. A természet rendje újra helyreállt, a túlélők pedig erősebbek lettek. A gyenge, hibás géneket is ki lehetett ezzel küszöbölni a népességből. A gyengék elhullottak. Ezek a stabilizáló eszközök voltak a pestis, a himlő, a szifilisz, a spanyolnátha, az időszakonként visszatérő nagy járványok. De már mindebből csak egy jelentéktelen influenzajárvány maradt pár évente. Az csak a Főnixek bankszámláját hizlalja a rengeteg védőoltás árával, de nincs népességre gyakorolt hatása.
A népünknél már több ezer éve megtörtént a kettészakadás. Azok, akik csak az embert tartották fontosnak, szövetséget kötöttek a Főnixszel, és ezzel fölénk kerekedtek. Fájdalmas testvérharc lett belőle, ahol mi, akik az egész bolygó élővilágát próbáltuk védelmezni, a saját eszközeinkkel kerültünk szembe. A Főnixek gyakran biológiai fegyverekkel, módosított vírusokkal irtották ki a hozzánk hűséges népeket. Több hullámban, egyre többen hagyták el közülünk ezt a bolygót. Visszaköltöztek az eredeti otthonunkba, és kitörölték a múltjukból is a kínzó emlékeket. Csak a vezetők és a tudósok szűk csoportja figyelte távolról a fejleményeket, és az innen jövő üzeneteket. A bolygót elhagytuk, de a felelősségünk megmaradt. Felelősek vagyunk az itteni életért, és a testvéreink tetteiért is.
Néhányan a régi Őrzőkből itt maradtunk, rendszeresen küldtük a helyzetjelentéseket, és igyekeztünk időnként újra indítani egy-egy eredeti programot. De a Főnixek mindet megállították, egészen korán, és aztán ők profitáltak belőle. Az ember pedig csak szaporodott. Az eredeti terv szerint nagyjából egymilliárd ember az, aki kiegyensúlyozottan tudna itt élni a többi létformával békében. De ma már hétszer ennyien vannak. Túlszaporodott, elkorcsosult tömeg, akik a Vámpírok és a Pusztítók bábjaiként a fogyasztás kábulatában élnek, és folyamatosan félnek. Esélyt sem látunk arra, hogy a saját jószántukból változtatnának ezen a drámai helyzeten. A biológiai katasztrófa elkerülhetetlen. Az ember veszélyezteti a bolygó összes többi élőlényét. Tudtuk, hogy cselekednünk kell. Üzenetet küldtünk az otthoniaknak, és ők ideküldték ezt a csoportot, hogy egy drasztikus lépéssel megoldják a problémát.

Elképedtem azon, amit hallottam. Micsoda? Miért küldtek minket? Még a fejfájás sem érdekelt, ez most sokkal jobban fájt. Becsaptak, átvertek. Mi volt akkor a dolgunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése